Kárpáti Sándor
Fényképezés játékosan, nagy gyermekeknek. ;)

 

Ildi tehetségesen főz (én pedig őt :D): ezt csak azért jegyzem meg, mert ahogy egy különleges étel titkos receptje is több, külön-külön is ínycsiklandozó "alkatrészből" áll össze, úgy az esküvőfotózásban is az összetevők egyensúlyán van a hangsúly: egy jó esküvőfotósnak értenie kell kell a portrék, a glamour-, és divatfotók, a fotozsurnaliszta képek, az életképek, az ételek, a tárgyak és az építészeti témák fotózásához - vagyis szinte mindenhez - is ;D, hogy aztán ezeknek a finomságoknak a számotokra legfontosabb esszenciáját tálalhassa a képeitek formájában. Az esküvők mellett a táncfotózás a másik kedvencünk, mert egyrészt mindketten zenerajongók vagyunk, másrészt ahogy a táncos rendezvények, úgy az esküvők is dinamikus, örömteli pillanatok ahol mindenki ragyog: előbbin a mozgás szeretete és a koncentráció ül ki az arcokra, utóbbin pedig az egymás iránt érzett érzelmek. Nehéz feladat megörökíteni az arcokon látható öröm sokféleségét: kedvenceink a mások által esetleg észre sem vett apró titkok, az elkapott személyes pillanatok. :) Ugyan nincs két egyforma pár vagy esküvő, de egy közös pont mindig van: az összetéveszthetetlen csillogás jelzi mindenki szemében, hogy aznap egyetlen hatalmas mosoly az egész világ - a valóra vált álmotok örömteli pillanatainak hangulatát pedig a dedikáltan Nektek tervezett "Mesekönyvünkkel" tehetitek örök emlékké. A tények kedvéért dióhéjban: nem 5 éves korunkban adták kezünkbe Édesapáink az első képfényezőgépeinket, így nem a Smena volt a kedvenc Pajtásunk, de még az óvodában sem fényképezőgép volt a jelünk! :D Ildi valóban a szüleitől örökölte meg az analóg előhívás örömét, én 2000-ben kezdtem a digitális technikán szocializálódni (annak minden előnyével). :) Az oldal galériáiban tárhely hiány miatt jelenleg kevés kép tárolható, így csak a teljes anyagaink közül tettünk ki pár kedvencet: személyes találkozón többet is átlapozhattok. :)

 

 


 

• A sokszor feltett, gyakori kérdések:

 

 

K: Mindig tegeződtök?

V: Javíthatatlanul krónikus tegeződők vagyunk: úgy érezzük a tegeződő beszéd sokkal közvetlenebb és hatékonyabb kommunikációt eredményez, mint bármely más formája - természetesen a megfelelő tisztelet megadása mellett. Ezért szinte mindig és mindenkivel tegeződünk: így belegondolva eléggé vicces lenne egy egész esküvőn át végig magázódni (volt olyan 67 éves vőlegényünk, aki mentálisan fiatalosabb volt a násznép 30-as tagjainál). ;) Sokat beszélünk - van akinek már sok(k) :D -, mert az információátadás hívei vagyunk: minél többet tudunk valamiről, annál jobban dönthetünk vele kapcsolatban. :)

 

 

 

K: Mesélsz a munkamódszereitekről?

 

 

 

A közös pontok, amit a rendelkezésre állási órák tartalmaznak:

 

2 fotós: a téma a mi megközelítésünkben, avagy a női melltartók más szemszögből (olvasnivaló), :)
• rendelkezésre állási idő a kívánságotok szerinti időtartamban (de szezonban min. 8 óra, szezonon kívül 4),
• a rendelkezésre állási idő alatt minden esemény megörökítése,
• külön napon történő kreatív fotózás plusz költség nélkül,
• minden átadásra kerülő fotót digitálisan utómunkázunk,

• a fényképek eredeti nagyságukban kerülnek átadásra,

• a fényképeket pendrive-on vagy Bluray / DVD lemezen, egyedi tokban, 3 példányban kapjátok meg,
• ajándék e-session az esküvőt megelőzően (budapesti vagy környéki helyszín esetén: egyébként útiköltséget jegyzünk az ország határain belül, külföldi helyszín esetén pedig személyes megbeszélés alapján kalkulálunk): az itt készült képek szintén az esküvői pendrive-on vagy DVD lemezen kerülnek átadásra (természetesen már előtte is megtekinthetőek a weboldalunkon biztosított privát linken keresztül)
.

• ajándék webgaléria a képeiteknek 1 éven keresztül,

• Ha legalább 12 rendelkezésre állási órát rendeltek, akkor prémium szolgáltatásként 15 évig megőrizzük a nyersanyagotokat - így biztonságban lesznek a képeitek és akkor sincs baj ha "elvitte a cica": van másik. ;)

 

K: Mennyi? - 30. - Mi 30?  - Mi mennyi? :)

V: Tisztában vagyunk vele, hogy milyen bonyolult egy esküvő szervezése, ezért a mi részünket az átláthatóság kedvéért leegyszerűsítettük: a fotózást óradíj alapon tervezzük (ez a rendelkezésre állási óraszám függvényében általában magában foglalja az esküvőre utazásunk költséget is, az ország határain belüli célponthoz),  de a "Mesekönyveket", a fine art nyomatokat, ilyesmiket érdemes utólag megbeszélni (amikor már tudjátok, hogy mit szeretnétek bennük viszontlátni). Viszonyítási alapként: áraink nemzetközi szinten a középkategóriába tartoznak, hazai mércével picit a középmezőny felettiek. 240.000 Ft-tól kínálunk lehetőségeket: ebbe akár 13 óra fotózás is belefér attól függően, hogy mit választotok. Nálunk nincsenek csomagok: a lehetőségekkel szabadon "legózhattok", hogy valóban azt kapjátok amit szeretnétek. :) Szezonon kívül van lehetőség 1 fotóst és csökkentett rendelkezésre állási óraszámot kérni: ekkor 120.000 Ft-tól indul az ár. "E-session", "love session", kreatív portfólió, illetve "BGB"/"DGB" (budoir/dudeoir) sorozat 60.000 Ft-ért (2 órára) foglalható.

 

K: Ezen kívül van még esetleges plusz költség?
V: Egy esetben: ha a kreatív fotózáshoz helyiséget vagy valamilyen eszközt (pl. autót) kell bérelni - ebben az esetben ez Titeket terhel. Az útiköltség általában bele van építve a vállalási árba - ha speciális esetben mégsem, akkor előre jelezzük.

 

Opcionálisan rendelhető kiegészítő szolgáltatásokra árajánlatot itt kérhetsz:

 

• *Szívdobbanás*,

• prémium fine art "Mesekönyvek" 50x50 cm méretig,

fine art fali vászon nyomatok (többféle méretben).

 


 

K: Hogyan írnád le a fotózási stílusotokat?
V: Rátok hangolt, általatok inspirált - tehát pontosan olyan, mint Ti. :) A fotózás érdekes kettősséget rejt a fotós és modelljei kapcsolatában: egyfelől maximálisan vérkomolyan kell venni (az emberi-morális és a technikai oldal követelményeit), másfelől viszont cseppet sem szabad komolyan venni (a játékosság miatt, hogy a legjobb képeket készíthessük el Rólatok) - valahol legbelül mindannyiunkban él még a kisgyerek: ezt az önfeledt boldogságot keressük Bennetek is és igyekszünk visszaadni a képeink által. Mindenképpen szeretünk humort csempészni a pillanatokba, hogy dinamikusabbá tegyük őket, plusz szeretjük a színeket, ezért a Ti *álmaitokat* is picit színesebben adjuk vissza képeinken a valóságosnál: ugye az emberi természet velejárója, hogy szeretjük (még) szebbnek látni az emlékeinket az idő múlásával. :) Fotózási stílusunkban jó értelemben véve nem követjük az aktuális trendeket: inkább egy igazán Rólatok mintázott mesevilágot képzelünk körétek, amiben valóban otthon érezhetitek magatokat. :) Sokszor nem fotózzuk le a "kötelező" unalmas képeket, viszont tuti fotózunk olyanokat, amitől egyedi lesz a "Mesekönyvetek". :) A hivatalos blablabla változat szerint az esküvőfotózási stílusok egyre inkább összemosódnak, ezért a legtöbb ember úgy tudja, hogy az esküvőfotózás egy adott műfaj. Valójában műfajok gyűjtőneve, hiszen több stílust fog át egy különleges eseményláncolatra speciálisan alkalmazva: többek közt értenünk kell a portrék, a glamour-, és divatfotók, a fotozsurnaliszta képek, az életképek, az ételek, a tárgyak és az építészeti témák fotózásához - vagyis szinte mindenhez (is ;D). A táncfotózásban való gyorsaság intuitívvá tesz: századmásodpercekkel előre megérezni ha valami történni fog, és a legjobb pillanatban nyomni le a gombot. Amikor Édesanyád belép és először lát meg, amint a ruhádban ragyogsz: az agyunkban ekkor pár pillanat erejéig zsurnaliszta üzemmódra váltva készítjük el azt a képet, amint az arcán egyszerre látsz büszkeséget és a boldogságtól nevetve sírt könnyeket. Mi egyszerűen csak modern életstílusnak vagy lélekvezérelt fotográfiáknak hívjuk: az igazi legbelsőbb énetek és az életvidámságotok pillanatainak. Egy a lényeg: ha a képeink megszólítanak, akkor a Ti stílusotok is. :)

 

Fotózási stílusunk rátok hangolt, általatok inspirált - tehát olyan, mint Ti. ;)

 

Észrevehetitek, hogy néhol kontrasztos különbség van a kreatív sorozatok látványvilága és a valódi esküvők képei között: ez természetes, hiszen a kreatív sorozatok lényege pontosan az, hogy a helyszín tudatos megválasztásával egy idealizáltabb (vagy éppen ellenkezőleg: a valóságtól elrugaszkodottabb) képet mutassanak: szállodákban és más vendéglátásra szakosodott, feltűnően csiribiri enteriőrökben nagyon könnyen lehet ilyen látványos képeket lőni. Azonban az esküvők helyszíni adottságai (fotózási szempontból) nem mindig ideálisak: elég nehéz mondjuk egy "beton tenger" gyártelepből valódi tengerparti esküvőt gyurmázni a képeken (bár nem lehetetlen). :) Viszont a nézők ettől függetlenül minden esetben százszámra várják a tökéletes pillanatokat mutató, gyönyörű képeket - a valóság ezzel szemben az, hogy egy esküvő pörgésében talán 5 olyan tökéletes pillanat terem magától, amikor minden egyben van. Ezért kerül képbe a kreatív fotózás, amikor mi teremtjük meg a valóban *tökéletes* pillanatokat (hogy ne várják őket hiába ;)) - és ehhez csak annyi a dolgunk, hogy kizárjuk a Titeket zavaró tényezőket, hogy 100%-ban egymásra figyelhessetek. Ezért inkább a hagyományosabb képekre helyezzük a hangsúlyt az oldalon: ezek jobban megmutatják, hogy mi várható egy fotózási szempontból nem optimális sorozat esetén, amikor a helyszín látványát már Photoshopban feljavítva tálaljuk. Azért vannak kivételek: Beatrix és Martin esküvőjén például dupla-dupla szivárványt (2 nagyban 2 kicsi) mutatott nekünk a természet. :)

 

Fotózási stílusunk rátok hangolt, általatok inspirált - tehát olyan, mint Ti. ;)

 

K: Utálok képeken pózolni. Kell majd pózolnom?
V: Tudjuk mit érzel, mi is utálunk pózolni: ezért állunk a kamera másik oldalán, mert így nem látszunk. ;) Ti is olyanok vagytok mint mi, hogy nem szeretitek, ha fotóznak titeket, ezért megkértek minket, hogy tegyük ezt meg nektek úgy, mintha ott sem lennénk. :) A pózolás nem természetes, és ami nem természetes, azt nem erőltetjük, tehát a válaszom: minimálisan. Egyébként azért azt se felejtsük el, hogy vannak olyan beállítások, amik csak képeken mutatnak jól, a valóságban viszont nyakatekert pózolásnak tűnnek... Tudjátok: a fényképezőgépen lévő objektív általában szubjektív. ;)

 

K: Nagyon sok képeteken teli szájjal nevetnek a szereplők: rájuk szóltatok, hogy "Most nevessetek!"?
V: Dehogy. Próbáld ki: nézz a tükörbe és mosolyogj! úgy nézel ki, mint aki szívből mosolyog? Nem hiszem. A képeken az emberek azért tűnnek úgy mintha szívből mosolyognának, mert valóban szívből mosolyognak. :) Mi nem fogunk Rád parancsolni, hogy "Mosolyogj!", hanem tényleg megnevettetünk: apróságnak tűnik, de mégis óriási nagy különbség. ;)

 

Őszinte mosoly - előtte és utána. :)

 

Pár szó a beállított (akár sima, akár kreatív) fotózásról: ezeket a képeket a régi módszer szerint az esküvő napján készítik el, belepaszírozva valahova az amúgy is extrán sűrű programba. Ilyenkor általában mindenki siet mert már késésben van, vagy csak nem akar késésben lenni: jóval stresszesebbek a helyzetek, emiatt sokkal nehezebb meghitt képeket készíteni. Ezért ajánljuk, hogy ne az esküvő forgatagában csináljuk meg a kreatív képeket hanem külön napon, mert úgy a figyelmünket 100%-ban rá tudjuk fordítani: nem csörög félpercenként a telefonotok, nem csacsognak miszlikbe a rokonok. :) A kreatívokat természetesen az esküvői ruhátokban készítjük el Rólatok, plusz olyan helyszíneket választunk a fotózáshoz, amik harmonizálnak Veletek és meghosszabbítják ennek a meseszerű hétvégének a különleges hangulatát. :) Hogy teljes legyen az örömötök, a külön napos fotózás a mi ajándékunk: ezzel járulunk hozzá a jobb képekhez. :) Az esküvő előtt egy-két héttel a legcélszerűbb megejtenünk, mert így a hajszobrászodnál és a sminkesednél erre használhatod fel a próbasmink-, és frizura lehetőségét. Vagy a "B" verzió, ha utána csináljuk: ekkor nem feltétlenül kell sem ugyanolyan smink sem haj - sőt, ha a ruhát sem tudjátok visszaszerezni az sem baj. Lehet hasonló a fazon, vagy akár másfajta is - az érzelmek a fontosak, a többi csak körítés. Ugye, hogy nem nagy ár cserébe a kisimultabb képekért? :)

 

Boldogság: Rólad szól. :)

 

K: Szó volt erről az "e-session"-ről: mi is ez tulajdonképpen?
V: Az angolszász "engagement session" modernkori szleng változata, a jelentése: eljegyzési fotózás. Ebben az esetben egy laza, kötetlen és vicces előfotózás, ami tökéletes alkalom a pár és a fotósok közötti bizalmi kapcsolat kialakítására és egymás mélyebb megismerésére, hogy a "Nagy Napon" ne vadidegenként álljunk a fényképezőgép két oldalán: Ti megismeritek a mi munkamódszereinket, mi pedig megismerjük a Ti gondolatvilágotokat, így oldottabb hangulatban fényképezhetünk - ennek eredményeként születik a sok vidám, valóban a belső éneteket megmutató fénykép. :) Az ilyen fotózások másik nagy értéke, hogy előre kialakul az a bizalmi tőke, amit idő hiányában egyetlen fényképész sem lenne képes megteremteni az esküvő napján - de ennek hála akkorra már nyoma sincs a fotózás miatt érzett lámpaláznak. Tipp: az itt készült képekből "étvágygerjesztő" slideshow, képeslapok és "save the date" üdvözlőkártyák készíthetők, amiket körbeküldhettek a rokonoknak és barátoknak, hogy emlékeztessétek őket a "Nagy Kaland" dátumára. A fotózás időtartama a helyszínek számától függően 3-6-9 óra, közben a napszakhoz illően étkezünk. Nem mellesleg a jegyes fotózás képeinek diavetítése akár a vacsora tálalása előtt, a várakozás percei alatt is levetíthető a násznépnek. ;)

 

Régi idők jegyes fotója. :)

K: Most már tudom, hogy mi az "e-session", de akkor mi a "love session"?

A: A "love session" gyakorlatilag ugyanaz, mint az "e-session", csak itt nem kifejezetten az eljegyzés alkalmából történik a fotózás, hanem "csak úgy": két boldog, egymást szerető ember romantikus képeken át mutatja meg a világnak, hogy mennyire közel állnak egymáshoz. Egy "Love session" örömfotózásként bármikor "elkövethető": szerintem bárki bármikor örül neki, akár ajándékba is adható (Igen, ez célzás volt!). ;)

 

K: Erre a "BGB (Bride Goes Budoir)"-ra végképp nincs tippem: ez meg mi a szösz?

V: Ez egy kifejezetten nőcis-dívás sorozat a vőlegényed legnagyobb örömére. ;) Először egy semmilyen szempontból sem szokványos :D esküvői készülődés során követtünk el, de aztán rájöttünk, hogy külön is nagyon jól megállja a helyét: egyre többen ajándékozzák meg vele magukat (vagy másokat) a születésnapjukra és egyéb személyes, bensőséges alkalmakra. Szerintünk bármikor időszerű lehet, amikor feltöltődésre és energiára van szükséged. :)

 

Élvezd, hogy nő vagy! :)

 

K: Említetted a fotókönyveket vagy albumokat, vagy hogy is hívják...Mit kell tudnunk ezekről?
V: "Mesekönyvnek" hívjuk őket, valójában a világon egyedülálló, prémium minőséget képviselő fine art albumok.

Bővebben a "madarat tolláról... - fotográfust fine art albumáról!" c. részben olvashattok róluk: a képről ugorhattok oda.


Fine art albumaink modern Mesekönyvek nagy gyermekeknek! :)

 

K: Hogyan hívathatunk elő magunknak papír képeket? Tőletek megkapjuk a nagyfelbontású képeket?
V: Mi nem adunk papír képet (egyrészt mert a "Mesekönyveket" tartjuk a képeitek egyetlen méltó tárolási formájának, másrészt bárki annyi papír képet készíttethet magának a DM-ben / MM-ben / stb. amennyit csak akar), de ha az általunk biztosított standard minőséget szeretnétek, akkor megadjuk annak a labornak az elérhetőségét, amit ajánlani szoktunk: a pendrive-on illetve a DVD lemezeken felár nélkül rajta lesz az összes utómunkázott kép teljes felbontásban nyomtatásra optimalizálva, így elég csak a másolatát az interneten keresztül feltölteni hozzájuk: országszerte vannak kirendeltségeik, így a hozzátok legközelebb eső partnercégükön keresztül tudjátok elküldeni, majd azon keresztül is fogjátok visszakapni a kész anyagot, nem kell Budapestre jönnötök érte (vagy futárszolgálattal házhoz is viszik hozzátok).

 

K: Ha már itt tartunk: mit tartalmaz a DVD lemez illetve a pendrive?
V: Ne lepődjetek meg: haladva a korral (és a képfájlok méretének növekedésével) már pendrive-on is átvehetőek az anyagok (1 pendrive-ra mérettől függően átlagosan 2-16 db DVD lemez tartalma fér rá). Az adathordozó tartalmazza mind az "e-session"-ről, a kreatív portfólióról, a BGB-ről (ha kértétek őket) és az esküvőről az utómunka után maradt teljes méretű, nyomtatásra kidolgozott képeket, valamint a képernyőméretre (1920 pixel hosszabbik oldallal, ez a mostani legtöbb notebookon és közösségi oldalon is teljes méretben megjeleníthető) kicsinyített, webes felhasználásra optimalizált változatokat. A DVD lemez saját menüvel rendelkezik és lejátszható mind asztali lejátszóban, mint számítógépen. A slideshow-k kérésetekre 2160 (4K), 1080 (FHD) és 720 (HD) felbontásban készülhetnek (a DVD-hez külön 576 pixelre kicsinyítve). A DVD lemez felületnyomtatott, kinézetben egységet alkot a "Mesekönyvvel ".

 

Prémium fine art albumok, pendrive-, és DVD tokok Kárpáti Sándortól.

 

K: Tudom nincs rá pontos válasz, de mégis: nagyjából hány képet kapunk a pendrive-on illetve DVD lemezen?
V: Számunkra a minőség előnyt élvez a mennyiséggel szemben, ezért a minőségbiztosítási előválogatás jogát fenntartjuk: szerintetek mi a jobb - ha átadunk mondjuk 2500 db képet, viszont a nagyja "lapos", "töltelék", vagy csak 400-at, de mindegyikre azt mondjátok, hogy "Hűha!", és hiányérzetetek van utánuk? :) Ennek szellemében az alsó határt adjuk meg, így a jó hír, hogy annál csak több lehet. :) Általánosságban elmondható, hogy egy teljes esküvőn (a délelőtti készülődéstől a másnap hajnali menyasszonytáncig) készült képanyagból nagyjából 400+ kép kerül átadásra, de igazából ez nagyon sok mindentől függ. Hogy csak néhány szempontot említsek: ha valaki sokat dohányzik kint, akkor nem lehet róla annyi képet készíteni, mintha végig bent táncolna. De a legfőbb mutató az, hogy  mennyire vagytok "partiarcok" és mennyire a násznép, hogy mennyire sikerül késés nélkül tartanunk az időzített ütemtervet (Ha mindig pontosak vagytok, akkor nem szóltunk. ;))

 

K: Mikor kapjuk meg a végleges, kész anyagot?

V: A szerződésben 45 munkanapot jelöltünk meg a képekre, az opcionális "Mesekönyv" ezen felül még egyszer ennyi.

 

K: Meg tudjuk változtatni a foglalásunkat a szerződés aláírása után?
V: Persze, de csak felfelé. Tehát rendelkezésre állási óraszámot tudtok hozzáadni, illetve kiegészítő opciókat rendelni.

Ezért szerződéskötéskor, abban az esetben ha még nem végleges a program azt szoktuk javasolni, hogy kisebb óraszámmal indítsunk, aztán ha haladtok a szervezéssel és bebizonyosodott, hogy szükséges akkor hozzáadhatunk többet is.

 

K: Csináltok hagyományos esküvői fotókat is?
V: A hagyományos esküvői fotó általában nagyon csöpögős mosolyú, mesterkélten pózolós, unalmas (és szerencsére a kihalás szélén áll) - tehát a válaszom: "Nem!". Ha viszont úgy értitek, hogy csinálunk-e hagyományos családi fotókat kiegészítőként a modern, kreatív képek mellé, akkor a válaszom: "Természetesen!". :) Elismerjük a tradicionális családi képek létjogosultságát: habár nem annyira érdekesek, mint a modern "beszélő portrék", de természetesen így is megvan a helyük az albumban.

 

K: Digitálisan fotóztok?

V: Igen, a Canon professzionális vázait és objektívjeit használjuk. Azért a Canont választottuk, mert amellett, hogy alapjáraton visszafogott és természetes színvilága van, ki lehet belőle "tekerni" jóval dinamikusabb és harsányabb "üvegszíneket" is. A mi szemünkben a váz az "agy" (ami a tudást jelképezi), az objektív pedig a szem, ami a fényképész látásmódjával együtt a kép "lelkét" adja.

 

K: Hol vagytok elérhetők? Utaztok is?
V: Természetesen, bárhová: akár külföldre is, vagy akár a világ(otok) közepére is "teleportáljuk" magunkat. ;) A szerelmet nem lehet földrajzi korlátok közé szorítani: számotokra ott a világotok közepe, ahol a mindent beteljesítő "igen"-t kimondjátok, tehát mi is ott leszünk Veletek. :) Egyébként is szeretünk új helyeket felfedezni, így utazásaink során folyamatosan keressük-kutatjuk az új fotózási helyszíneket - sőt néha kifejezetten azért utazunk, hogy ilyeneket találjunk. :)

 

Nincsenek földrajzi korlátok: jó képekért bárhová "teleportálunk" veletek! :)

 

K: Videóztok is?
V: Nem, viszont tudunk ajánlani kiváló videósokat / cinematográfusokat, akik úgy veszik fel, ahogyan azt megálmodtátok. :)

 

K: Van pótfelszerelésetek?
V: Ugye ezt komolyan kérdezted (csak mert viccnek kissé erős lenne)? ;) Eszerint nem olvastál a melltartókról. ;)

 

Kérnénk valamit: ha nem szeretnétek ilyen meredek, "epic fail" képeket mint az alábbiak, akkor legyetek oly kedvesek és kérjétek meg a vendégeket, hogy a szertartás illetve ceremónia alatt ne fotózzanak, hanem éljék át a pillanatot és az érzéseiket! A ceremóniamesteretek illetve vőfélyetek biztosan tudja kezelni a helyzetet. ;) Van egy régi vicc: megkérdezik a kis Japán turistát, hogy milyen volt az 1 évig tartó, világ körüli útja. Mire ő: - "Nem tudom: még nem hívattam elő a képeket!" ;) A párok nem szokták látni azt a bájosan romantikus pillanatot, amikor a templomból kivonulásuk közben a hátuk mögött a vendégek nagy része nem őket nézi a szemével hanem a kijelzőt: ellenőrzik, hogy sikerült-e jó képet lőniük. Meséljétek el ezeket a vendégeiteknek, és mondjátok el nekik azt is, hogy jobban szeretnétek az örömtől ragyogó szemeiket és mosolyaikat látni, mint az arcuk elé tartott fényképezőgépeket! ;) 10+ éve, az első esküvőink idején még nem voltak ennyire elterjedtek az okostelefonok és a tabletek, de a vendégek így is le tudták magukat foglalni: a lenti, tripla kép alatti galéria első fotóját Ildi lőtte az orgona mellől, amíg én egy szinttel lejjebb paparazziztam (a képen természetesen nem látszom: erre mindig igyekszünk ügyelni, hogy sem egymás képeibe, sem a videós kollégákéba ne lógjunk bele). A képen a lelkes rokonok vannak bejelölve: csak a hatás kedvéért. ;) A galéria 2., 3., 4. és 5. képe pedig arra jó példa amit korábban a kreatív fotós résznél írtam, hogy valós időben nehéz tökéletes képeket teremteni, mert sokszor lóg(nak) bele valami(k) / valaki(k) - egy relatíve kis esküvőhöz mérten (kettőnkön kívül) 5 aktív amatőr fotós és videós már "pöppet" túlzás. ;) Azt már csak zárójelben említem, hogy a házassági anyakönyvet olvashatóan fotózni / videózni nem szabad (a személyiségi jogi és az adatvédelmi törvény értelmében): emiatt néha utólag kozmetikázzuk ki a képből. A rokonaitok és barátaitok hajlamosak a telefon / tablet kijelzőjén, illetve a fényképezőgépük keresőjével a szemükre gyógyulva nézni a történéseket: ne hagyjátok, hogy megfosszák magukat az élmények valódi megélésének lehetőségétől! Biztosan megértik, hogy jó okkal kértetek fel minket: mi mindent észreveszünk és megcsináljuk azokat a képeket is, amiket ők nem tudnak (ezt az animgifet csak a poénértéke miatt linkeltem: nem általánosítunk, hiszen a rokonaink és barátaink mindig üdítő kivételek ;) ) a telefonjaikkal és tabletjeikkel (viszont közben ahogy kitakarnak titeket a mi munkánkat is ellehetetlenítik: ez duplán rossz - bár van, amikor sikerül előnyt kovácsolnunk a dologból, pl. szemrebbenés nélkül belekomponáljuk őket a képbe ;D). A másik fele, hogy (adott esetben) ne azokat a homályos és bemozdult képeket töltsék fel elsőként az internetre (lendületből már ott helyben, a mobiljukról): az első képek posztolásának a joga csakis titeket illet, bárki bármit is mond! Plusz a biztonság: kérjük őket, hogy ne álljanak se elénk, se közvetlenül mellénk vagy mögénk! Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor hirtelen helyzetváltoztatásnál akaratlanul is beléjük ütközünk. A képre kattintva láthatók a lelkesen aktív rokonok:


Lelkes amatőr fotósok(k): "epic fail" az esküvőn! :)

 

 

10, vagyis inkább 11 dolog amit fontosnak tartunk:

 

 

 

Előszó: ez a kis "használati utasítás" Neked szól, amennyiben ismeretlenül pottyantál ide a weboldalunkra és így halvány lila lövésed sincs rólunk. :) Ha korábban fotózott párjaink, közös ismeretségek vagy szakmabeli továbbajánlások alapján találtál ide, akkor valószínűleg már megkaptad a *szikrát*, de talán számodra is tudunk olyat "villantani", amiről még nem hallottál. :)

 

 

• Nulladik tipp, a legfontosabb: az emberi tényező. Első hallásra talán meglepő hasonlat lesz (az ötletet Ilditől "privatizáltam"): a tökéletes esküvői fotográfust egy (női szemmel) tökéletes melltartóhoz tudnám hasonlítani - ahogyan a melltartó is egy pár, úgy a tökéletes esküvői fotográfus is "ketten van" - egy női és egy férfi látásmód egészíti ki egymást. A melltartó a Hölgyek öltözködésének alapvető darabja, amely nem pusztán csak egy a sok ruhanemű közül: a legintimebb, ebből következően a legfontosabb ruhadarab ami közvetlenül érintkezik a női testtel. Ahogy a kiváló minőségű melltartó tartja, támasztja és óvja-védi a női melleket, úgy a kiváló esküvői fotográfusok is mindenben támaszai és segítségei a párnak az esküvő során: nem csak szolgáltatóként de emberileg is, ezért nagyon fontos, hogy kik ők és milyennek látjátok egymást. Szerencsére egyre több, nemzetközi szinten is kiváló esküvői fotográfus van hazánkban: kihívás ilyen erős mezőnyben megmérettetni. :) Magunkról viszont nem könnyű dolog önfényezésbe csúszás nélkül írni, ezért előre jelzem: nem fogom azt mondani, hogy "jobbak vagyunk másoknál" (a helyes megfogalmazás az, hogy másként csináljuk), csak megpróbálok hozzá megfelelő, tárgyilagos és objektív összehasonlítási alapot adni, amiből könnyen eldönthetitek, hogy ez miért jó így Nektek. ;) Mi nem csupán azt fotózzuk amit látunk, hanem a fantáziánk alkotta pluszt is hozzátesszük Photoshopban: nem egyszerűen képeket adunk Nektek, hanem közösen átélt *élményt*: emiatt a legfontosabb dolog a személyes benyomás és bizalom, és ezért kérünk mindig személyes találkozót, mert így tudunk a leggyorsabban a végére járni, hogy működik-e köztünk a "kémia". ;) Az "első randi" egy elköteleződésmentes laza beszélgetés ami alapján eldönthetjük, hogy valóban a legjobb választások vagyunk-e egymás számára: feltehetitek nekünk a Titeket érdeklő kérdéseket, a munkáink közül nézhettek fine art "Mesekönyveket" és teljes átadott anyagokat is, meg persze ha kíváncsiak vagytok rá megmutatjuk a szerződést, hogy nyugodtan átnézhessétek (ha szeretnétek, pontról pontra átbeszéljük, hogy mi miért van benne, plusz akár haza is vihetitek: csak akkor írjátok alá, amikor biztosak vagytok a dolgotokban). Ha fontosak számotokra a fényképek és ilyen formában szeretnétek a boldogságotokat megőrizni az utókornak, akkor itt a lehetőség, hogy meggyőzzetek, miért fotózzuk éppen a Ti esküvőtöket! ;) Ez sem nem vicc, sem nem nagyképűsködés: a leendő anyagotokkal szemben támasztott elvárásunk  teszi, hogy nem csak Ti választotok ki minket: ha egyszer mellettetek döntünk, akkor felelősséget érzünk Értetek, így csak olyan párokkal vállaljuk az együttműködést akikkel kölcsönösen büszkék vagyunk a választásunkra - mindannyian azért várjuk a közös munkát kalandot mert tudjuk, hogy legalább 120%-ra inspiráljuk egymást. :) Ez szükséges is, hiszen az egész napot Veletek töltjük, akárcsak a legközelebbi családtagjaitok és a legbensőbb barátaitok: azokban a legintimebb és legfontosabb pillanataitokban láthatunk Benneteket, amelyekben csak ők láthatnak - de ráadásul nekünk ezeket méltó módon meg is kell örökítenünk. Így adja magát a felállás, hogy a menyasszonyi csoda megszületésébe és a koszilányok boldogan csiripelős hangulatába Ildi olvad bele, míg én a srácok oldalán csípem el a jellemzőbb (inter)akciókat.

 

Az első tipp: olyan fotográfusokat válassz, akiket barátaidnak is elfogadnál! Amikor a legtöbb esküvői sorozatot gyönyörűnek tartod, de nem látsz köztük olyat ami valóban megérintene... Valami mást szeretnél, ami nem átlagos, ami csak Te vagy: amit csak a Kedvesed, a szüleid, vagy egy közeli barát képes észrevenni... És nálunk dobban meg a szíved. :) Mi is ezt tesszük a párjainkkal: a szívünk belső hangját követve választunk, így biztosítjuk a magunk részéről a lehető legjobb képeket, hogy az Mesekönyveteket kinyitva bármikor átélhessétek azokat a pillanatokat, amelyeket senki más nem adhat meg nektek és nem is vehet el tőletek. :) Az esküvőn két szövetségese van a párnak: a vőfély / ceremóniamester és mi, a fotográfusok. A vőfély / ceremóniamester a "főpilóta": ő tart kézben mindent, a mi pedig mindig veletek vagyunk, így vészhelyzet esetén ő és mi lehetünk az "ejtőernyő". Semmit sem bízunk a véletlenre, ezért alap dolog, hogy a fotóstáskánkban megtalálható a pillanatragasztó, Walkie-Talkie, különböző fogók és csavarhúzók, ásványvíz, zseblámpa, fájdalomcsillapító, GPS, stb...Nem azért cipelek egy 18+ kilós táskát egész nap, mert nincs pénzem kondibérletre. ;))) Visszatérve a hasonlatunkhoz: ahogyan a tökéletes melltartó sem szorít vagy nyom hanem hibátlanul illeszkedik a tested vonalaihoz, úgy a tökéletes esküvőfotósok is mindig tudják, hogy mikor maradjanak észrevehetetlenül a háttérben, vagy mikor és mennyire irányítsák az eseményeket: úgy érezzük, hogy az esküvői fotográfusként nem csupán az aktív szemlélőként való jelenlét a feladatunk, hanem az is, hogy általánosan jó hangulatot és nyugodt légkört teremtve (de magunkat nem "túlexponálva" :D) a háttérből dokumentáljuk a dolgokat. A tökéletes esküvői fotográfusok amellett, hogy elsőrangú barátok, kitűnő problémamegoldó mindenesek és pszichológusok is egyben, a rutinjukkal megelőzik illetve elsimítják azokat a helyzeteket amik titeket stresszelhetnének. Olyan emberek, akik mellett biztonságban érzitek magatokat és olyan emberek, akik a saját emocionális "látásuk", érzelmi intelligenciájuk által képezik le a Ti lelketek legkisebb rezdüléseit: ezért nagyon fontos a legmegfelelőbb ember kiválasztása.

 

Második tipp: olyan esküvői fotográfusokat válassz, akikre maximálisan rá mered bízni magatokat! Ildivel nem pusztán munkakapcsolat köt össze minket: 10. éve a való életben is egy pár vagyunk, így a nyilvánvaló előnyökön túl (hogy szavak nélkül is értjük egymást) a csapatmunkánknak más pozitívumai is vannak (Majdnem azt írtam, hogy "vakon megbízunk egymásban", de ez ide nem túl jó hasonlat. ;D): pl. egyszerre két külön helyszínen is tudunk fotózni (mondjuk klasszikus készülődésnél, vagy 100+ fős násznép esetén már borítékolhatóan előferdül, hogy egyszerre két különböző helyen is olyan pillanat adódik amire érdemes lesz később emlékezni), vagy azonos helyszínen több nézőpontból mutathatjuk meg a látványt, így színesebbé téve a képanyagotokat. Esetleg egyikünk magára vonja a figyelmet, amíg a másikunk a háttérből "szemezget" a mit sem sejtő vendégek közül. :) Ja, és persze a pózokat is életszerűbben tudjuk megmutatni nektek. ;))) Örömmel tölt el, hogy a legtöbb pár máig a barátjának tekint: nem ér véget a kapcsolatunk az esküvő után (nem csak a pocak-, és babafotózásokra gondolok) - általában sikerül összehozni 1-1 közös biliárdozást vagy kerti sütögetést is. :) Valószínűleg észrevettétek, hogy mi nem a Facebook-on éljük az életünket, hanem a valóságban: nincsen "rólunk mondták" vendékönyv az oldalunkon, viszont a kezdetek óta szokásunk megadni korábban fotózott párjaink elérhetőségét, így akár személyesen is beszélhettek velük. Nálunk nincs zsákbamacska: direkt információkat kaphattok arról, hogy milyen volt velünk a "Nagy Kaland", az ő szemükön keresztül láthattok minket munka közben, akár egy interaktív akció-vígjátékot. :)

 

Harmadik tipp: lelkiismeretesek vagyunk és felkészülünk az esküvőtökre. Főállású, elhivatott esküvői fotográfusként napi 24 órában foglalkozom Veletek és az esküvőkkel. Alapvető dolog, hogy amennyiben még nem dolgoztunk az adott helyeken, akkor előzetes terepszemlét tartunk az esküvő majdani helyszínein, hogy tisztában legyünk az adottságaikkal és megismerkedjünk a szolgáltató kollégákkal, akikkel aznap együtt fogunk dolgozni. Mi nem csak örülünk neki, ha családtagként kezeltek az esküvőn, de teszünk is érte: folyamatosan tartjuk a kapcsolatot Veletek, hogy a lehető legjobban megismerhessünk egymást (az első találkozás rekordja pár perc híján 4 óra volt egyszer). :) Az "első randi" több szempontból is jelentős: például ekkor tudjuk eldönteni, hogy milyen helyszíneket és ötleteket javasoljunk a fotózásotokhoz, amik a legjobban illenek hozzátok. Az általunk ajánlott helyszín hangulatban és stílusban tökéletesen egészít ki titeket, viszont nem túl hangsúlyos: Rólatok szól a "mese", nem pedig a helyszín dokumentálásáról. ;) A számotokra fontos kérdésekkel nyugodtan "támadjatok le": legjobb tudásunk szerint igyekszünk minden részletre kiterjedő információkat adni, amiből minden kulcsfontosságú tényt megtudhattok a fotózással kapcsolatban, valamint a Tőletek kapott visszajelzések is nagyon értékesek nekünk: ezek alapján tudunk még jobban Rátok hangolódni, hiszen számunkra ugyanannyira fontos az életeteknek ezt a kiemelt jelentőségű momentuma, mint Nektek. :) Ezért kapjátok ajándékként az eljegyzési és a külön napos kreatív fotózást is, mert mindkettő közös érdekünk a még örömtelibb képekért. :)

 

A tudásunkról: megjegyezem, hogy a látszat csal, mert a felszínen látszó gyermeki komolytalanságunk ellenére a munkában nem ismerünk tréfát: maximalistaként élvezzük, hogy a munkánk egyben a hobbink is, ráadásul egy ennyire komplex és felelősségteljes feladatkört máshogy nem is lehet minimum 100%-osan elvégezni). ;) Nem elég a legprofibb és legmegbízhatóbb felszerelést összeállítani: mi tudjuk azt használni is! ;) Példának okáért ismerjük az objektívek látószögeit és torzítását adott fókusztávokon, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használni - adott esetben pont a "hibáikat" fordítjuk előnyükre, hogy bizonyos képi hatásokat elérjünk. De persze elsősorban nem csak a "technózásról" szól ez a történet, hiszen mind tudjuk, hogy a valódi érzelmek nem hamisíthatóak semmilyen technikai háttérrel sem: vagy megvan a pillanat vagy tovaszáll. :) Ha eddig azt hitted, hogy képtelenség Rólad jó felvételt készíteni, akkor megnyugtathatlak, hogy ezt a kételyedet nagyon gyorsan eloszlatjuk. ;) Szép emberekről valóban könnyű jó képeket készíteni, viszont mi (az emberek többsége) nem születtünk Gina Lollobrigidának, Michelle Pfeiffernek, Alain Delonnak vagy Brad Pittnek: ebben mutatkozik meg igazán egy jó fotós előnye, hogy a kevésbé tökéleteset is csodálatosan fotózza. :) Persze nyugodtan felteheti a kezét akinek nincs rá szüksége, mert már az óvodában is fotómodell volt a jele... :) Ha félénk vagy és nem szeretsz fotózkodni az sem akadály: Rátok hangolódva képesek vagyunk megteremteni azt a hangulatot, amelyben mindenről elfeledkezve el tudjátok engedni magatokat. Amikor pedig már jól érzitek egymást, akkor a pozitívumokat kiemelve csak a legelőnyösebb oldalatokat mutatjuk meg képeink által. Értünk a testbeszédhez, ami akkor hasznos, ha a pózolásban gyakorlatlan vagy visszahúzódó vagy: örömmel segítünk az érzelmeid kimutatásában - mi ezt "origamizásnak" hívjuk -, a segítségünkkel címlaplány / fiú lehetsz képeinken még akkor is, ha addig nem tudtad magadról hogy képes vagy rá. ;) Ugyanígy a csoportképeknél: egyszerre több ember koordinálása (úgy, hogy fényképen viszontlátva is természetesnek hasson) jóval összetettebb feladat. Tömegben mozogva (szűkebb helyen Ti + az anyakönyvvezető + 2 videós + mi már tömeget jelent) nem egyszerű fotózni: az összeszokottságunknak és a rutinunknak köszönhetően megtaláljuk a legideálisabb szögeket, ha pedig az egyikünk elé éppen beugrik valaki egy telefonnal / tablettel / rotációs kapával fotózva és ezzel kitakarja, attól a másikunk még "résen van" és elcsípi a pillanatot, ami nélküle nem lenne meg. ;)

 

Negyedik tipp: "madarat tolláról..." - fotográfust fine art albumáról! ;) Ha végiggondoljuk a fonográftól az SSD-ig, hogyan fejlődött és fejlődik folyamatosan az adattárolás és ezzel a képek elektronikus tárolási formái is, akkor belátható, hogy nem tudjuk mi lesz 20 év múlva. Azaz mi tudjuk: egy valami nem változott az évszázadok folyamán a lényegét tekintve, az pedig a papír kép. ;) A mi "Mesekönyveinkhez" nem kell sem hordozható lejátszó sem számítógép, hogy bármikor, bárhol, bárkinek meg tudjátok mutatni: univerzálisabb az elektronikus megoldásoknál, ezért is ideális egy esküvő képeinek méltó tolmácsaként az utókor számára. A világ két legnívósabb fine art album gyártója a Graphistudio és az Antal Photobooks: mi ezt a minőséget biztosítjuk Nektek. Fine art albumaink lassan készülnek, mert nem konfekciótermékeket készítünk - nem grafikussal terveztetjük őket vagy automatizáltan tervező szoftverrel - szeretjük a saját ötleteink alapján megálmodni minden albumunkat (Láttál már Benes Anita vagy Vera Wang csipkekölteményt?). ;) Ezt sem bízzuk másra, hiszen ahogyan a fényképeink, az albumaink is "mi magunk vagyunk": minden "Mesekönyvünket" úgy tervezzük, mintha saját magunknak csinálnánk - ezzel adjuk meg a tiszteletet a Nagy Napotoknak. Fine art "Mesekönyveink" minden egyes lapja egyedi ötlet alapján készül, így biztos lehetsz benne, hogy amikor megmutatod a barátnőidnek nem fog "szembe jönni", mint egy divatos ruhadarab. ;) Az oldal galériáiban látható 1:2 oldalarányú képek már létező fine art könyveink lapjai: személyes találkozón a kezetekbe tudjuk adni őket a hozzájuk tartozó, az összes - több száz - átadott képet tartalmazó teljes anyaggal együtt. Így láthatjátok a képi világunkat, hogy mennyire egyezik a Ti elképzeléseitekkel - és azt is, hogy nem csak a weboldalra tettünk ki néhány jobban sikerült képet. ;) Ha már tudás, akkor tanulás: a felszerelésünk folyamatos karbantartása és bővítése mellett időről időre továbbképezzük önmagukat is, hogy fejlődhessünk és megújulhassunk - évente többször veszünk részt szakmai tanfolyamokon, workshopokon mind tanulóként, mind oktatóként. Egy rövid lista a teljesség igénye nélkül - érzésem szerint az ő személyes tanácsaiktól fejlődtünk a legtöbbet: Yervant Zanazanian, Jerry Ghionis, Jaksa Tímea, Szalay Mona, Aaron Nace és Andrei Oprinca.

 

Fine art albumaink modern Mesekönyvek nagy gyermekeknek! :)

 

• Ötödik tipp, a "kütyük": mi nem csak megvettük, de folyamatosan karbantartjuk és fejlesztjük is az eszközparkunkat. Köztudott dolog, hogy nincs ismétlési lehetőség, ezért több gépvázzal és tartalék felszereléssel dolgozunk, sőt még a tartalékunknak is van tartaléka. Egy weboldalon láttam lefotózva a kolléga felszerelését: én feleslegesnek tartom, mert nem férne el a képen (persze ez vicc, majd személyes találkozón megértitek, hogy miért: elég, ha annyit mondok, hogy a nálunk lévő 6 db mobil vakuhoz 152 - betűvel is leírom: százötvenkettő - darab Eneloop ceruzaakkut viszünk, ami önmagában 5 kiló - megszámolhatjátok és megmérhetitek. ;))). A segítségükkel déli napsütésből akár éjszakát is tudunk varázsolni (igen, jól olvasod: ha a vakukkal elnyomjuk a napsütést, akkor a látvány olyan lesz mintha éjszaka lenne - ezért hívják "amerikai éjszakának" a szakmában). Persze nem mindig vesszük elő őket, de nem ijedünk meg, ha nekünk magunknak kell világítanunk: mi nem csak természetes fénynél tudunk fotózni. ;) Inkább legyen nálunk minden ami egy jobb képhez kell, mint, hogy ne legyen és emiatt kép se legyen. ;) Még hőkamerát is viszünk, hogy az igazán forró pillanataitokat is megörökíthessük (csak viccelek). ;))) Ilyen mennyiségű technikánál halmozottan nagyobb a meghibásodások lehetősége, ezért rendszeresen karbantartjuk a készülékeket: platina fokozatú Canon CPS tagsággal rendelkezünk (ez a Canon Professional Services: a Canon professzionális fotósok számára létesített szervizszolgáltatása, ami egy eszköz esetleges meghibásodása esetén azonnali cserekészüléket biztosít, valamint 24-72 órán belüli javítást), mert alapvető dolognak tartjuk, hogy a lehető legjobbat biztosítsuk számotokra. :) A technikához értő, ráadásul maximalista fickó lévén minden szezon elején elviszem a felszerelésünket szervizbe, mert a legprofibb eszközöknek is kell néha egy kis "simogatás" (a svájci órát is olajozzák néha ;)), hogy tökéletesen működjenek (Pl.: az autofókusz rendszer finomhangolása, a vázak és objektívek belső tisztítása, ilyesmik.). :) Több váz használata azért is jobb megoldás, mert így nem egy vázon kell cserélgetni az objektíveket, hanem csak felkapjuk a másikat és már lövünk is, tehát gyorsabbá válunk. Egy esküvő biztonságos végigfotózásához nagyon sok technikai részletet kell biztosítani: már rögtön a gépvázban két külön memóriakártyára íródik ki a képanyag, így ha az egyik kártya megadja magát, akkor még mindig megvan a másikon. A szezon eleji shoppingolásom csak így gyorsan, telefonnal lekapva: a vázba jelenleg kapható leggyorsabb memóriakártyák és élettartam garanciás USB 3.0-ás pendrive-ok a képeitek biztonságáért. :)

 

• Hatodik tipp (a biztonság mindenekelőtt): mi 15 évig őrizzük a nyersanyagot (3 szerverünkön 3, földrajzilag különböző helyen), így akkor sincs baj, ha "elvitte a cica" - van másik. ;) Hangsúlyozom: mi magát a nyersanyagot tároljuk (nem pedig csak a készre leméretezett jpeg-et), így tehát az sem jelent gondot, ha később esetleg szükségetek lenne valamelyik képből egy, az alapjaitól teljesen "újragyurmázott" (másmilyen) változatra. :) Valamint ezért nem szükséges elkérnetek a cr2 (nyers / raw) fájlokat sem, mert mi garantáltan biztonságosabban védjük őket, mint ahogyan Ti tudnátok. :)

 

• Az átadott képeinkről: minden fotográfus egyéni stílusának szerves része az utómunka - olyan ez mint egy kézjegy, vagy egy aláírás. A hetedik tipp: mi minden képet egyenként utómunkázunk és teljes méretben adjuk át őket (a "Mesekönyvbe" kerülő képek pluszban kreatív retust is kapnak). Ha a képeink beszélnek hozzátok (élőn, viccesen, felidézőn, sokféleképpen) és Ti is ilyen képeket szeretnétek magatokról, akkor itt leshetitek meg, hogyan készülnek. :)

 

Kreatív retusálás. :)

 

• "A stílus maga az ember": úgy érzem ki kell térnem erre a klisére, mert alapvető dolog: egész nap cipelnünk kell a felszerelést, ebből adódóan a nap folyamán 2-3x váltok ruhát, hogy mindig a körülményeknek megfelelően legyek öltözve és ne legyek átizzadva (Ildi szerencsére jobban bírja). A kültéri 40 Celsiusban, a tűző napsütésben (a kreatív fotózáson) nem az "udvari etikett" szerinti tökéletes eleganciában feszítünk, mert akadályozna a mozgásban és a képek rovására menne, viszont az egyházi és a polgári szertartás plusz a szalonidő alatt is természetesnek vesszük a hosszú, sötét ruházatot (így még láthatatlanabbá válunk). Nyolcadik tipp: nálunk a megfelelő ápoltság és öltözet alapfeltétel. Hopp, a "8.5"-ödik tipp, ami szintén a meleghez (a szomjoltáshoz) kapcsolódik - esküvőn kérlek ne kínáljatok minket alkohollal (úgyis visszautasítjuk): munka közben a Ti érdeketekben nem iszunk, hogy véletlenül se menjen a képek minősőgének a rovására.

 

• Kilencedik pont: szerződéssel dolgozunk, pont. :) Na jó, azért nem kell olyan véresen komolyan venni, fogjuk fel inkább egy emlékeztetőként, amely mindkét fél lelki békéjét védi: a szerződés a garanciája a korrekt elszámolásnak és a vidám elválásnak. :) Minden részletesen le van benne írva (mit, hol, mikor, mennyiért): leginkább olyan dolgokat tartalmaz, amik a történések normális menete esetén amúgy is a papíron írtak szerint történnek, tehát nem okoz semmilyen váratlan meglepetést. :) Fontos, hogy tisztában legyetek a foglaló (Ami nem előleg!) fogalmával, a lényege: ha nekünk felróható okból hiúsul meg a teljesítés, akkor duplán fizetjük vissza a foglalót nektek. Ha a miattatok hiúsul meg a teljesítés, akkor elvesztitek a foglalót. Ha nekünk fel nem róható okból hiúsul meg a teljesítés (vis major), akkor visszafizetjük a foglalót, de nem duplán. Ha a Ti előzetes hozzájárulásotokkal kényszerből másik fotóst küldünk magunk helyett, akkor az új kolléga megkapja tőlünk a foglalót és természetesen beleszámít az árba. A foglaló mértéke akkora (nálunk 50%), hogy garantálja: amennyiben véletlenül a teljesítés után nem fizetitek ki a másik felét, mi "csak" a munkánkat veszítsük. Azaz fedezze az előzetes találkozó (út oda-vissza, parkolás) és a konkrét munka költségeit (út, album, esetleg szállás, étkezés, stb…). Ha még idejében visszaléptek, minket pedig lefoglal egy másik pár arra a napra, akkor a költségeink levonása után megmaradt részt visszafizetjük (erre egyébként semmi sem kötelez minket, de így érezzük korrektnek). Ha esetleg elhalasztanátok az esküvőtöket és még nem vagyunk foglaltak az újra kitűzött dátumra, akkor a foglalót beleszámítjuk a későbbi vállalási árba.

 

• A 10. pont, mert a vendégeitek fontosak számotokra: ha szeretnétek és a vacsora helyszínén megoldható, akkor TV vagy projektor segítségével egy zenés diavetítésben bemutatható nekik az eljegyzési fotózás során korábban, illetve már az aznap napközben készült képek válogatása. Sőt, akár az éppen abban a pillanatban fotózott kép is kikerülhet a képernyőre / kivetítőre: a vendégek valós időben követhetik a történéseket. 2014-ben már élesben is kitűnően vizsgázott az időközben online-ná vált, továbbfejlesztett rendszer: a képek feltöltődnek az internetes tárhelyünkre, így a távol lévők interneten keresztüli *élő* közvetítésként is nézhetik akár menet közben, a telefonjukon is. Ha külföldön él a násznép egy része, vagy éppen Ti tartjátok külföldön az esküvőt, onnan is haza tudjuk "fénypostázni" a képeket. Amikor mindenki együtt van, akkor terjedelmesebb a vendégsereg: nem mindenki lát rátok, vacsora közben az idős rokonok nem tudnak felpattanva közelebb menni ha történés van - ilyenkor is jól jön ez a plusz. :) Örömmel leplezzük le ezt a meglepetést, amit mi egyszerűen csak *szívdobbanásnak* hívunk: akár már egy szívdobbanásnyi időn belül láthatják a szeretteitek a legboldogabb pillanataitokat a fényképezőgépeink által! :)

 

Szívdobbanás: Rólad szól, a szeretteidnek - legyenek bármerre is a világban.

 

K: Mit kell tennünk ahhoz, hogy lefoglaljunk?
V: Mint utaltam rá, szeretünk személyesen találkozni a leendő párjainkkal: ezeknek a "nulladik típusú találkozásoknak" az a legkézenfekvőbb módja, ha eljöttök vagy a stúdiónkba, vagy hozzánk. :) Ez több szempontból előnyös, pl. színhelyesre kalibrált megjelenítőn nézhetitek meg a képanyagainkat (hogy valóban olyannak lássátok őket amilyennek mi megálmodtuk: az internetes szabványok korlátai miatt a weboldalakon sajnos csak limitált színárnyalatúra butítva jelennek meg a képek). Élőben személyesen vehetitek kézbe és lapozhatjátok át "Mesekönyveinknek" (Ezek nem több esküvő legjobb képeiből összeválogatott, ún. "demó" könyvek, hanem teljes anyagokat tartalmazó albumok!) - mert ugye lehet a fotókat monitoron is nézegetni, de akkor nem tapinthatóak, nincs formájuk, súlyuk, illatuk, mint a mi "Mesekönyveinknek". ;) Ezeken a pár órás találkozásokon átfogóan meg tudunk beszélni minden, Titeket érdeklő témát és ha mindannyian úgy érezzük, hogy egymásra találtunk, akkor a szerződés aláírásával és az 30%-nyi foglaló számlánkra érkezésével kerültök be a naptárunkba. Előre jelzem, hogy azonos dátumra érdeklődők esetében nem fogunk szólni, mert korábban amikor megtettük a legtöbben csak szimpla marketingfogásnak vették - ezért dátumot nem áll módunkban fenntartani az aláírt szerződés és a foglaló befizetése nélkül (tehát azonos dátumra érdeklődők közül a leggyorsabban foglalózó nyer). Egyes frekventált időpontok ugyan 1-2 évre előre le vannak kötve, de a tapasztalatok szerint az a legjobb, ha 12-14 hónappal előtte foglaltok: 24 hónapnál távolabbra nem jósolhatók meg a különböző körülmények esetleges változásai, amik az árat befolyásolhatják. Amennyiben nem tudtok eljönni hozzánk, úgy mi is "teleportálhatunk" hozzátok, de akkor kiszállási díjat jegyzünk arra az esetre, ha nem jönne létre szerződés. Persze amennyiben minket bíztok meg, akkor beleszámítjuk a foglalóba. Ha pedig a találkozást összekapcsoljuk az "e-session" fotózásával, akkor a *hasznos* mellett a *kellemes* faktort is kimaxoljuk. :)

 

K: Lefoglalnánk az esküvőnkre, de nem értek rá. Mit tudunk tenni?
V: Az egyik lehetőség, hogy arrébb teszitek az esküvőtök dátumát (ha biztonsági ráhagyással: ~12+ hónap) kezdtétek a szolgáltatók kiválasztását, akkor esélyes, hogy még vannak szabad dátumaik, így lehet velük egyezkedni: hátha megtaláljuk az optimális időpontot, ami mindenkinek jó. :) A másik lehetőség, hogy napi kapcsolatban vagyunk hazánk legkiválóbb esküvőfotósaival, így ha az első ötlet nem kivitelezhető, akkor rövid időn belül tudunk ajánlani másik szabad kollégát.

 

K: Igazán tetszenek a képeitek és le is foglalnánk, de nincs ennyi pénzünk. Tudsz rá megoldást?
V: Küldjétek körbe e-mailben a rokonaitoknak és barátaitoknak az oldalunkat azzal a kísérő szöveggel, hogy valami maradandóbb dologgal is megajándékozhatnak titeket az esküvőtökön, mint az n+1-edik váza vagy étkészlet. :)

 

K: Olyan kérdésem van, ami itt nem szerepel. Hogyan kaphatok rá választ?
V: Egyszerű: írd meg a show@karpatisandor.hu e-mailre és örömmel válaszolunk rá. :)

 

K: Van még valami?
V: Több mint valószínű, hogy a nászút után már nem beszéltek az esküvőszervezővel, a menyasszonyi ruha készítőjével, a férfi szabóval, a dekorosokkal, az étteremmel, a zenekarral vagy DJ-vel, stb. Azonban a mi munkánk csak ekkor kezdődik igazán: a saját "Mesekönyvetek" megtervezése és összeállítása, ami az esküvőtök legkézzelfoghatóbb bizonyítéka - évek múltán is ugyanolyan pompájában adja majd bizonyságát a boldogságotoknak, mint mikor először kézbe veszitek. :)

 

 

 

 

Szívből gratulálunk Nektek, és nagyon sok boldogságot kívánunk a közös életetekhez! :)

 

 

 

 

Meleg, baráti üdvözlettel:

 

Ildi és Sanyi

 

 

 

 


Kapcsolat: +36203579473   show@karpatisandor.hu   © Kárpáti Sándor 2015 Kövess a Facebook-on! Megosztás a Facebook-on!